Świętowanie istotnych w życiu firmy wydarzeń to ważny element funkcjonowania każdego biznesu. Celebrowanie sukcesów czy kolejnych etapów rozwoju przedsiębiorstwa wymaga odpowiedniej oprawy. Świetnym i sprawdzonym pomysłem na uczczenie wyjątkowych okazji w firmie jest zorganizowanie bankietu.
Bankiet może mieć różną formę. Najczęściej jest uroczystą zasiadaną kolacją trwającą kilka godzin i urozmaiconą dodatkowymi atrakcjami. Bankiety rozpoczynają się wieczorem – o 19.00 lub 20.00. Zazwyczaj odbywają się przy okrągłych kilkunastoosobowych stołach, udekorowanych kwiatami, świecami i innymi ozdobami. Tego typu wydarzenie rozpoczyna się od podania aperitifu, a następnie obsługa kelnerska serwuje dania gorące. Kolacja może być serwowana w całości lub w formie pół na pół – część dań podawana jest do stołu przez kelnerów, pozostałe czekają na gości w bufecie.
Inną formą jest bankiet angielski. Jego istotą jest brak krzeseł – goście jedzą na stojąco przy niewielkich wysokich stolikach. Menu obejmuje przede wszystkim zimne przekąski, bufet z deserami i napojami, bufet z zakąskami gorącymi oraz oczywiście aperitif. Obsługa kelnerska zazwyczaj ogranicza się wyłącznie do dostawiania i uzupełnianie potraw oraz napoi oraz bieżącego sprzątania zastawy. Taka forma bankietu sprawdza się przy dużych eventach, kiedy liczba gości jest znaczna i trudno pomieścić wszystkich przy stołach.
Te dwa rodzaje bankietu można ze sobą połączyć. Jego część może mieć formę zasiadaną, a następnie bardziej luźną angielską. Pierwszy etap wieczoru, w zależności od charakteru wydarzenia, może przybrać bardziej formalny, oficjalny styl. W drugiej fazie niekiedy nabiera charakteru swobodnej zabawy.
Organizując firmowy bankiet, przede wszystkim należy wziąć pod uwagę jego cel. Inaczej będzie wyglądało wydarzenie z okazji okrągłej rocznicy założenia firmy, a inaczej odbędzie się świętowanie jakiegoś przełomowego etapu rozwoju przedsiębiorstwa. Warunki eventowe Hotelu Moran dają wiele możliwości organizacji bankietu ściśle dopasowanego do potrzeb firmy.
Istotnym elementem bankietu, niezależnie od jego formy, jest nie tylko menu kolacji, ale ogólny scenariusz wydarzenia. Event tego typu wymaga prowadzącego, oprawy muzycznej oraz dodatkowych atrakcji. Koncerty znanych muzycznych zespołów, pokazy tańca lub żonglerki, stand-upy czy inne towarzyszące bankietowi wydarzenia są jego istotną częścią. Warto zadbać o przestrzeń do tańczenia i swobodnych rozmów w kuluarach. Atrakcje dodatkowe można ściśle dopasować do branży, w jakiej działa firma lub zainteresowań gości. Sprawdzą się także niespodzianki. Warto wziąć pod uwagę organizację konkursów i zabaw, w których goście będą mogli wygrać ciekawe nagrody. Na finał zabawy warto zaplanować spektakularny tort albo pokaz fajerwerków lub laserów.
Firmowy bankiet to dobra okazja do wyróżnienia i nagrodzenia pracowników lub najlepszych klientów. Warto zastanowić się nad formą podziękowania tym dwóm grupom. Prezenty powinny być indywidualnie dobrane pod konkretną osobę. Sprawdzą się na przykład vouchery na weekendowy pobyt w Hotelu Moran, które goście będą mogli zrealizować w dowolnie wybranym przez siebie terminie.
Eventy firmowe są ważną częścią funkcjonowania biznesu, niezależnie od jego rozmiarów i skali działania. Wprowadzają świeżą energię i są świetną okazją do spotkania na innej płaszczyźnie niż na co dzień w biurach. Organizację firmowych bankietów warto przekazać profesjonalistom – doświadczonym specjalistom z Hotelu Moran, którzy podpowiedzą najlepsze rozwiązania. Serdecznie zapraszamy do Wielkopolski, nad malownicze Jezioro Powidzkie, które jest doskonałą scenerią dla wyjątkowych firmowych bankietów.